Åka tunnelbana mer.


Om saker var annorlunda.

Han får mig att skratta. Imorse på tunnelbanan skrattade jag sådär högt som jag skäms lite för. Men med honom kändes det fint. Mitt hår luktar lite som honom. Det måste ha omfamnat hans axlar när jag kramade honom hej då. I den trånga tunnelbanevagnen ville jag stå nära. Märkte hur jag ibland tog ett steg bakåt. För jag ville se honom bättre. Det är något med honom. Jag vill veta mer. Lyssna mer. Åka tunnelbana mer.



Hon sa det i söndags.

Jag såg mig själv i hennes solglasögon.

På trappen ut från kaffebaren stoppade hon mig. Vet inte varför. Vi har aldrig pratat förut. Hon log och sa att hon sett mig ofta på senaste. Jag hade sett henne med. Vi båda hade varit ihop med dig. Hon var en av dina flickvänner innan mig. Jag tyckte alltid att hon var sötare än mig. Men inte efter det här. Hon berättade att ni träffades medan du och jag var ett par. Hon sa att det hände en gång. Jag trodde henne. Det var något ärligt i hur hennes mungipor rörde sig när hon pratade. Hon berättade hur du hade bjudit över henne. Hur hon bara någon timme efter jag lämnat din lägenhet klivit in genom din dörr. Ni pratade inte om väder och vind. Ni låg. Min date som jag spenderat söndagen med kom ut från stället. Han möttes av den stela stämningen på trottoaren. Jag tog honom runt armen och sa att det varit angenämt samtidigt som jag gav henne ett leende. Det var ett riktigt leende. Ni förtjänar varandra.

Vi kunde ha blivit grannar.

Risken att mitt bröst skulle explodera om jag gick in i dig är för stor.

Jag vet inte hur det gick till. Plötsligt hade jag en lägenhet i min hand. Stora fönster. Rymlig. En trappuppgång som gjorde att min röst lät lite bättre. Precis som jag ville ha den. Fasaden var till och med som jag önskat. Min drömlägenhet helt enkelt. Men den låg för nära dig.
Så jag tackade nej.

Ett hav av rädsla.

Inte helt olikt mig. Redan här ute på djupt vatten. Ditt vatten.

Du såg hur min hand smekte dig i luften bakom din rygg. Precis så att jag nästan kände din hud. Du kände hur jag höll andan när du pratade precis innan vi somnade. I hopp om att du skulle ta tillbaka mig när lampan var släckt. Du hörde hur jag försökte tysta mina tankar. Mina tankar om oss. Du kände smaken av tårar i våra kyssar. Tårar som jag grät när du inte såg. Du kände hur jag rös när du låg över mig. Hur jag tog emot din hand när du sökte min. Du visste att jag inte var över dig. Ändå lät du mig simma runt i ditt hav av rädsla. Du gav mig det där lilla som gjorde att jag aldrig kom över dig. Tills det enda som återstod var att säga farväl.
För alltid.


Jag växte upp på krogen.

Jag och min syster kände hela stan vid femårsålder.

Moule marine. Musselsoppa. Råbiff. Kanske inte varje femårings favoritmat. Men min. Med en ung mamma och pappa var vi med överallt. Sena kvällar utomlands och i Stockholm. Jag har länge funderat över om jag fungerar som jag gör på grund av mina tidiga år på krogen. Hur jag minglade med vuxna i väldigt tidig ålder. Hur jag ibland trodde att jag var vuxen. Förvirring. Minns hur jag ibland blev ledsen när jag blev räckt ett ritblock eller liknande av restaurangpersonalen. Ungefär som om jag hade förväntat mig en cigarett och ett askfat. Alla kvinnor doftade av patchouli. Den enda doften jag bär idag. Jag kom undan med mycket i mina tonår. Framförallt i skolan. Alla lärare älskade mig trots frånvaro och slarv. Jag kunde ju tala för mig. Visste hur jag skulle smörja fröknar. Hur man kommunicerade med vuxna. Jag blev ett proffs. På gott och ont. Utan min avsikt har jag tagit med mig det beteendet i mina kärleksrelationer. Inte så snyggt. Men jag lär mig fortfarande. Och jag skulle inte byta ut min sociala uppväxt mot någonting i hela världen.




Spår av dig.

Sist jag bar jackan var vi ett par.

Jackan dumpade du på mig sist vi sågs. Undvek den in i det sista. Plasten från kemtvätten satt kvar. Helt orörd. Den hade hängt hos dig i ett halvår. Igår hade jag den på jobbet. Led. Men jag var fin. Tänkte att det värsta måste vara över. Kunde inte ha mer fel.

Som om inte jackan var jobbig nog.

Jag håller på och flyttar. Packat ner allting jag äger i kartonger. Påsar. Kastade inte ett enda gammalt minne jag kom över. Jag brukar alltid kasta saker. Oftast för att det gör för ont. Eller för att jag är arg. Men med dig är det annorlunda. Sparade allting istället. När jag var som mest trött och slavat runt på vinden kom jag över asken. Det gick inte att hålla tillbaka. Jag hade gömt asken i ett linne jag fått av dig. Ett randigt linne. Tror det var från Indien. Allt bärande av kartoner och skärsår från vassa kanter fick mig att brista. Du kändes i hela bröstet.
Där var den. Den oranga lilla asken som jag öppnade på din säng. Du hade precis kommit hem från Italien. Det första du gjorde var att packa upp den. Nu i min hand. Asken som det omskrivna halsbandet bott i. Tårarna rann först. Sen sprutade de. Jag ville ringa dig och berätta hur mycket jag bara vill att det ska funka. Men jag gjorde inte det. Du hade inte tyckt om det. Jag önskar att jag inte ville det här så mycket. Att jag slutade älska dig.

Jag älskar dig helt i onödan.


Jag ser dig varje gång jag ser mig i spegeln.


Du kysstes alltid så passionerat.

Det var en sen kväll. Vi båda hade druckit för mycket. Du luktade regn. Du var så lång. Var rolig och känslig. Dina långa ben slingrade runt min kropp. Jag älskade att sova så. Vi hånglade helt blöta i min säng. Hela den natten hade det regnat. Vi klädde av varandra. Du drog min klänning över huvudet. Det kändes som dina byxor hade tusen knappar. Nästan alla dina jeans var prydda med knappar. Ingen gylf. Du var varm. Jag kall. Du slängde mig på sängen och våra huvuden slogs ihop. Jag skrattade men kände hur min tand gick sönder. Din framtand slog emot min. Jag kände med tungspetsen mot min tand medan du tog på mig. En stor flisa av min annars perfekta framtand var borta. Vi somnade omslingrade och blöta. Långt efter dig och mig och en annan pojkvän senare. Ser jag fortfarande dig varje gång jag ser mig själv i spegeln.

En stor flisa av min tand fattas. Men minnet av dig är med mig för evigt.

RSS 2.0