Den röda klänningen.



På mornarna innan kunder dök upp var det svårt att inte tänka på dig.

Jag jobbade extra. Körde två jobb. Allt för att slippa tänka på oss. På extra jobbet fick jag bära fina klänningar. På nåt sjukt sätt så kändes det lite lättare så. Drack hallonsaft och hjälpte tjejer hitta rätt klänning. Var engagerad. Som om jag valde ut en klänning till mig själv för att få din uppmärksamhet. Vi hade verkligen tappat kontakten den sommaren. Kändes okej vissa dagar. Andra som ett rent helvete. Men jag köpte en röd klänning en dag. Skickade en bild på mig i den till dig. Du gillade den. Och jag gillade dig. Hela sommaren.

Du är snällare än mig.


I hissen tvekade jag inte en sekund.


Vi skulle mötas klockan åtta på Morfar Ginko. Jag var tidig. Gick in och ut några gånger. Du ringde, sa att du tänkte plocka upp mig hemma först. Jag förklarade att jag var tidig. Samtalet bröts och du smsade: “Är där om 5”.

Det kändes som en evighet. Beställde in två öl åt oss. Du hade din gröna anorak. Du sa att ditt hår kändes töntigt. Nytvättat. Jag sa att jag tyckte det var perfekt.

Vi bestämde att vi skulle spela flipper. Så vi armkrokade till Södershjärta. Där berättade du om spelen. Jag kom att tänka på när Annika tittar på Per i en Kärlekshistoria när han spelar flipper. Du var bättre än mig. Såklart.

När jag tiltade sa du att jag var bra. När vi spelat upp våra pengar frågade jag om vi skulle gå hem till mig. Du svarade att du behövde sova. Jag kunde inte dölja min besvikelse. Men sa ändå att det var okej. Du såg igenom mig. Frågade om jag var besviken. Svarade nej men tänkte bara på hur du ser ut när du snörar upp skorna i min hall.

Vi pussades hej då utanför min port. Jag slog in min kod och gick in. I hissen tryckte jag på nödstopp och ringde dig direkt. Du svarade på en sekund. Jag sa bara “är du säker?”. Du sa nej och att du var på väg mot min port igen.

Så fort vi fått av oss skorna var det kört. Vi åt upp varandra, Du sa att det var bra att jag ringde dig. Att du väldigt mycket ville komma upp till mig. Jag bad dig aldrig säga nej om du egentligen vill vara med mig.

På morgonen innan jag klev upp ur sängen sa jag att du är snällare än mig. Det är nog sant.


Ibland är det en god ide att skriva brev.

Så här såg Södermannagatan ut år 1900 där vi träffades för första gången.

För fyra år sedan stod du utanför en fest. Du var stöddig mot mig. På ett klädsamt sätt. Retlig. Jag kom att tänka på det. Den kvällen. Kvällen för fyra år sen. Pratade med min kompis om dig. Att jag mindes dig. Jag fick din mailadress. Skrev ett brev. Jag gick rakt på sak. Bjöd dig på en fest jag skulle ha.

Du kom ihåg mig. Hur du hade pratat till mig. Varit stöddig. Att du tyckte jag var söt. Åren gick och vi gick aldrig in i varandra. Men ibland dök du upp i mina tankar. Som nu.

Du tackade ja till min inbjudan. Festen var full av folk och jag hade svårt att sitta still. Men du kom. Och jag sneglade på dig hela kvällen.


Nu ligger du bredvid och jag behöver inte snegla längre.


Ett sms.

Snälla. Säg att han med kundvagnen finns på riktigt.


"Fiffi!

Jag drömde om dig inatt. Du va tillsammans med värsta bad ass snubben, snygg, men vidrig och han hade ett vidrigt gäng. Jag var bästis med Eva Dahlgren och hon pratade serbiska och hade asstort vitt hår i en skitkonstig frisyr...Jag hade anlitat en målare som skulle måla hemma hos mig men han satt bara och drack öl och rökte braj med din kille och hans gäng. Själv bodde jag på nedre botten i ett skitläskigt hus och hade ett snett fönster. Och varje gång jag tittade ut från det där jävla snea fönstret så regnade det. I entrén till mitt hus, låg en Hermèsbutik vägg i vägg med en kinakrog. När jag och Eva promenerade hem till mig (jag bodde vid nån hamn typ) så gick vi förbi Tegnérgatan och där va du och din kille och hela hans gäng, som skulle åka kundvagn ner för gatan, det va typ riot och alla va helt galna och fulla.


Puss Saša"


Om jag var din flickvän. Igen.


Nästa gång vi gick på hamam skulle vi inte vara sura på varandra.

Om jag var din flickvän. Igen. Skulle jag pussa dig på nyckelbenet varje gång jag klev upp ur sängen. Jag skulle berätta roliga saker för dig. Hemligheter. Jag skulle lyssna bättre nu. Du skulle göra mig lite bättre. Vi skulle lita på varandra. Jag skulle stötta dig när du var stressad. Vi skulle gå på bio den här gången. Jag skulle fortsätta köpa saker till dig som jag tänkte att du skulle tycka om. Oftast småsaker men ändå. Ta hand om dig. Jag skulle bli din bästa vän. Jag skulle sakna dig varje gång du reste bort. Om jag var din flickvän skulle du vara stolt över mig. Vi skulle vara perfekta. För vi har fått öva. Öva på varandra.

Vi var inte riktigt kloka.

Många gånger drev jag dig till vansinne.

Jag såg en film ikväll som fick mig att inse något. Jag förstod nog aldrig. Snarare att jag inte ville förstå. Men ikväll för bara några minuter sedan insåg att jag inte är hon. Är inte stöpt efter att passa dig. Hur mycket jag än ville att min hand skulle passa i din. Hur mycket jag än önskade att vi skulle landa i någon himmelsk kompromiss. Du tog musten ur mig. Gav mig svårt att andas. Mig ville du sätta på ett tåg någonstans. Oavsett hysterin tyckte jag så oerhört mycket om oss i alla fall.
Det brukar jag tänka på.

Svartsjuka är någonting fult.



Det kröp i skinnet.

Och jag var så svartsjuk att jag nästan gick av. Från ingenstans. Som en snyting över ansiktet. Jag hade aldrig varit så ful. Sov dåligt om nätterna. Bet på naglarna. Åt dåligt. Mina ögon log inte. Munnen lipade. Det gick över som allt annat med dig. Jag trodde bara aldrig att jag skulle känna så gentemot din nya vän. Men jag var så ful att ingen ens såg mig. Svartsjuka är någonting fult. Och i en hel vecka bar jag den från topp till tå. Nu har mina naglar växt ut, mina ögon ler och jag äter som en häst igen. Svartsjuka är någonting fult.

Men nu är jag frisk. Botad. För första gången i mitt liv.

Livsfarlig.

Du gillade min nya hårfärg. Och att jag var precis som vanligt.

Lyfte luren och ringde. Fast jag inte borde. Du gjorde slut med mig för många år sedan. Till min förvåning svarade du. Jag kom sen på att jag hade nytt nummer. Men det hade inte spelat någon roll om det stod Fiffi på din display. Du hade svarat ändå sa du.

Vi pratade i femtioåtta sekunder. På den tiden hann jag säga hej, hann förklara att det var jag och bestämma date. Det var vår stil. Vi tog alltid snabba beslut. Förutom beslutet att göra slut. Det släpade vi i gruset länge tills det bara hängde små slamsor av våra hjärtan kvar. Men nu var det glömt. Ditt hjärta hade byggts upp av en annan kvinna. Och mitt av en annan man. Vi började prata om hur märkligt det var att två andra personer vi älskat fört oss samman igen. Vi kände oss lite som svin. Men vi log åt saken och beställde samma rätt på restaurangen.

Morgonen efter ligger du bredvid mig. Nästan på mig. Dina armar och ben slängda runt mig. Du är härlig. Låt oss göra om det här snart igen.

För i dig var jag på fullaste allvar livsfarligt dödskär.


En saga behöver inte ha ett slut.

Det känns som om jag berättat för hela världen om dig. Jag gillar det.

Mitt hjärta fick sig en släng igen. En släng av dig. Det är okej. Du är en del av mig nu. Inuti mig. Tänker på dig minst en gång om dagen. För att jag vill. För att mitt hjärta tillåter inget annat. I början försökte jag kämpa emot. Det gick ibland. Väldigt sällan. Nästan aldrig. Jag drömmer om dig om mig som kompisar. Vi skrattar så vi sätter pastan i halsen. Kramas när vi säger hej då. Att du tänker på mig som någon bra.

Jag drömmer att vi  är bättre än någonsin.



Spillet.

Var orolig över att min scen skulle dra till mig er uppmärksamhet.

Helt otippat. Jag satt och pratade om mitt nya jobb. Det skulle vara en trevlig kväll. Alla var där för att gratulera mig. Inte du. Vi hade fått in varsitt glas vin. Jag gillar inte att hålla tal eller liknande men jag ville säga att det här nya jobbet var precis vad jag behövde. Och dom behövde mig. Att det var som kärlek vid första ögonkastet. Kände mig lite vidrig när jag hörde mig själv. Flinade lite åt hur du hade äcklats av mig.
När jag lyfte blicken står du plötsligt där. Inte ensam. Med en tjej. Som du dessutom höll om.
Utan att hinna reagera har jag vällt ut mitt rödvin över hela bordet och alla reser sig hastigt för att undgå spillet. Jag ser hur folks blickar drar sig till mig. Jag börjar genast torka i ren panik. Ville inte att du skulle se mig. Hon tittade på mig. Du stod vänd bort och hälsade på någon som redan satt ner. När du vände dig om var jag redan borta. Under bordet. Jag har nog aldrig känt mig mer förnedrad. Efter fem minuter vågade jag komma fram. Du hade gått. Och jag kände mig som världens största idiot. Precis som när vi var ihop.

Vi hälsar ändå.

Nu ser jag dig oftast på avstånd.

Mina tår vickade alltid under täcket av lycka när du klev inom genom dörren. Varje gång. Älskade hur du klev rakt in och direkt in till mig. Hur du rörde mig nästan som om du var rädd för mig. Jag har svårt att ibland inte känna för dig. Det är något visst med dig som jag aldrig kommer att förstå. Som jag vissa dagar bara vill ringa till dig och våga fråga. Fråga om du lite någonstans långt där inne kanske kan tycka om mig igen. Om bara lite.

Typiskt mig...

Min rumpa i Skåne.

...att skicka någonting sånt här till dig.

I provrum.

Du är med mig.

I provrum växer min kärlek för dig. Det är någonting med det trånga utrymmet och hur jag känner för dig. Jag brukade skicka bilder till dig på mig från olika provrum. Du har sett mig i allt från bikini till klänningar. Till ingenting på min hud alls. Jag tänker fortfarande på dig när jag står där. Ibland tar jag kort som jag inte skickar. Men gillar tanken på hur du hade gillat dom. I min lilla hemlighet blir jag nykär i dig varje gång jag kliver in i ett provrum.

Helt utom min kontrol.

I Sverige säger vi  "En kärlekskrönika".

Jag är så jävla kär i dig. Så jag spricker. Nästintill exploderar. Brukar använda ordet exploderar när jag vill att det ska nå fram till dig att det är på riktigt. För två år sen skrev jag ett sms till dig som löd "Jag längtar så mycket efter att du ska ringa mig så att jag nästan exploderar". Det var en sommardag och jag och Rocco låg i sängen. Pratade om dig. Skrattade åt hur jag blev tramsig. Tramsig över dig. Jag känner samma trams idag. Samma behov av att bara ligga och lukta på dig. Knappt prata. Bara ligga sådär nära.

Igår var jag inte det. Imorgon är jag inte det. Men idag är jag så jävla kär i dig.

Du har ett sätt.

Vi älskar hur du tar i oss.

Så många gånger som jag legat med mitt huvud mot din kudde och funderat. Sen lagt huvudet mot ditt bröst. Funderat över ditt sätt. Läser vad kvinnor på internet skriver om dig. Alla lika betuttade i dig. Alla okej med ditt sätt. Alla drar dig i håret. Sover mot din skuldra. Beundrar din lena hud. Gillar hur du håller saker för dig själv. Dina korta sms. Du har ett sätt. Som håller en på distans men man vill ändå alltid ha lite mer. Komma lite närmare. Jag läser mellan kvinnornas rader. Ser igenom deras lust. Jag måste ge det till dig. Du är nog den enda mannen i mitt liv som lyckats hålla mig förtjust så länge. Jag älskar ditt sätt.
Tillsammans med många andra kvinnor det vill säga.

Alldeles nyss.

Glaset i substitut för din kind.

Jag stod och pratade med mig själv framför spegeln. Var väldigt vältalig. Läste lite innantill av mina stödord. När det är viktiga saker jag vill få fram till dig brukar jag skriva små lappar med ord. Annars kommer jag bort mig. För så fort jag ser dig är det så mycket annat jag också vill prata om. Den här gången är det råviktigt att jag gör rätt. Att jag gör det snyggt. Annars kan det bli en riktig cirkus hemma hos dig. Det är så viktigt att jag framför spegeln övar på vad jag ska säga. Vilka ord jag betonar. Hur jag håller huvudet. Rubbet. Allt för att det ska bli så bra som möjligt. Det är lite på liv och död kan man säga. Så mycket betyder det här för mig.

Ibland är det som att sms:a med en död.

Historier om dig har roat på semestrar. På ett bra sätt.

Jag saknar hur vi var innan vi blev ett par. Då allting var som det var. Du lät mig komma när jag ville. Hur sent eller tidig jag än var. Såg alltid till att jag fick mat i mig. Att jag sov bra. Åt frukost. Du var mån om att jag trivdes. Jag kunde bara vara hos dig utan anledning. Hänga omkring i dina rum och pilla på saker medan jag fick ideér om saker jag ville skriva. Älskade hur du ropade på mig från andra rummet. Ville att jag skulle läsa saker du skrivit. Du brydde dig om mig på ett sätt som du aldrig kommer göra igen. Du ringde om struntsaker. Jag var aldrig arg på dig. Blev aldrig lättirriterad. Störde mig inte på saker du sa. Bara saker du inte sa. Hur du jämt höll tyst. Det gör du fortfarande. Ibland är det som att sms:a med en död. Men när vi träffas lever du. Då är du väldigt mycket levande. Precis som jag tycker om dig.

Du är ny här.

Ni har några saker gemensamt.

Det är fint när jag sätter mig vid din dator och jag ser att ett fönster med något av mina inlägg pryder din skärm. Du brukar bli lite generad. Du läser den sedan länge. Jag har valt att inte skriva om dig förut. För jag visste hur du så gärna ville att jag skulle. Vi skrattar åt samma saker. Du frågar ibland lite för mycket. Jag brukar stoppa dig då. Brukar ta din hand. Leda in dig till sovrummet. Inte för att manipulera utanför att det är så härligt med dig. Vi har sovit mycket ihop. I början fick jag dåligt samvete. För någon jag absolut inte borde ha det för. Det är typiskt mig. Jag åkte förbi Globen på väg hem till dig. Jag visste att han var där inne. Inne i Globen. Så jag blundade tills jag passerat. Kändes lite bättre. Den natten sov du oroligt. Du väckte mig genom att dra mig mot dig. Sa att du tycker om hur jag tänker på småsaker. Hur jag uppvaktar dig. Vi skrattade åt hur jag är mannen i vår relation. Du sa att du inte ville att jag skulle träffa honom mer. Men det gör jag. Ibland. Är ärlig med dig om det. Du luktar så gott och du är så ny. Och du är fin som ser det han aldrig såg.

Du är viktig.

Blev skitsur när jag såg kortet. Trodde du försökte vara rolig på min bekostnad. Men du pillade mig bara i håret.

Redan i den första fasen av vår relation började jag ana hur annorlunda saker var med dig. Du kom från ingenstans. Jag satt på ett kontor i Frihamnen. Du skrev till mig. Det var så det började. Jag trodde först inte att det var du som skrev. Att någon drev med mig. För jag hade en genant förkärlek till dig. Utan att känna dig. Jag hånades jämt för detta. Framförallt i sammanhang då vi befann oss på samma plats. Folk försökte föra oss samman. Jag flydde scenen varje gång. Men vi möttes en dag. Hemma hos dig. Från att beundra dig på avstånd satt du nu mitt framför mig. Bjöd mig på te. Du var exakt som jag trodde. Så min förälskelse bara växte. Vi blev ett par. Kanske inte världens mest långvariga. Eller smärtfria.

Men en av de viktigaste relationer jag haft på senare år.



RSS 2.0